De Saluki is……,

Raana

Een boeiend ras. Een vat vol tegenstrijdigheden, zowel uiterlijk als innerlijk. Een diepe borst met een smal middeltje. Een korte vacht met lange haren aan oren, achterbenen en staart. Een heel zachte vacht over keiharde spieren. Bijna menselijke ogen die zo lief kunnen kijken maar ook zo fel bij het zien van een prooi. Heel rustig binnen en zo actief buiten.
Heel zachtaardig en gevoelig maar ook zo fel als een hond ze niet aan staat. Onafhankelijk buiten en aanhankelijk binnen zonder overigens klef te zijn. Een van de weinige windhondenrassen die waaks en beschermend zijn. Een zware stem die niet lijkt te passen bij zo’n smal bekkie.

Geen vet op de haren, dus geen hondenlucht, maar ook een hond die dus niet van regen houd want ze worden snel doornat.

Eén van de weinige rassen die zo’n verschil in kleuren en grootte mag hebben. Ook zijn er binnen het ras verschillende typen die allemaal toch een beetje van elkaar verschillen.

Het is ook een ras wat een grote genenrijkdom heeft omdat ze in zoveel verschillende landen voorkwamen en niet zoals veel andere rassen maar een paar voorouders hebben, het ras kent dan ook geen erfelijke ziekten.

Saluki’s uit het land van herkomst worden nog steeds, eerst via de stamboom bijlage, toegelaten voor de fokkerij, wat ook weer vers bloed inbrengt (Duitsland).

Zitten doen ze zelden, het is of staan, of liggen.

Ze zijn in alle houdingen mooi maar liggen ook vaak te slapen met de pootjes omhoog en houden dit langer vol dan menig ander ras.

Wat ook anders is, is dat ze mensen echt lang in de ogen kunnen kijken, veel mensen vinden dat eng of willen de hond dan aanhalen, wat ze dan weer niet toelaten en dan hun hoofd afwenden.

De oren hangen heel losjes naast het hoofd en zijn heel bewegelijk, daardoor dragen ze veel bij aan de mimiek van de hond die bij Saluki’s groter is dan bij menig andere hond en door de eigenaar echt gelezen kan worden.

Dat is wel zo handig want dan kun je nog ingrijpen voordat ze iets gaan doen want echt gehoorzaam zoals veel andere rassen, zijn ze niet. Toch kun je met de basisgehoorzaamheid, zonder dwang toegepast wel een heel eind komen maar om ongelukken te vermijden kun je ze beter niet in de buurt van verkeer of wild los laten lopen.

Heb je eenmaal een plaats in de buurt gevonden waar ze minimaal een keer per dag even lekker uit kunnen rennen dan zijn ze verder heel erg rustig in huis en slapen ze veel.

Hoewel ze tot een jaar of drie ook thuis wel hun drukke spelmomenten hebben waarbij de speeltjes door de lucht vliegen en er luchtig over banken en tafeltjes heen wordt gesprongen. Dan is het toch handig als ze ook even in een goed omheinde tuin kunnen uitrazen.

Veel Saluki’s hebben een grote hekel ineens door een onbekende hond of mens aangeraakt te worden, als ze los zijn valt dat niet eens zo op omdat ze zo nieuwsgierig zijn dat ze als ze diegene even ontweken hebben toch weer voorzichtig komen kijken en vaak maken ze er allerlei speelse bewegingen bij zodat ze ondertussen even de kat uit de boom kunnen kijken.

Maar zitten ze vast en komt er een grote hond op hun af dan kunnen ze best paniekerig of lelijk reageren, dit gebeurd vaker bij honden dan bij mensen. Daarom nooit de hond ergens vastzetten en dat even een winkel ingaan want je weet nooit wat er gebeurd ondertussen.


Onze eerste Saluki kwam bij ons in huis in 1977 en we noemden hem Sabah Sabeen wat 77 betekend in het Arabisch.


Hij kwam van de Samoem kennel * waarvan wij vonden dat deze Saluki’s de Sabah_14mooiste mix van adel en soundnes bezaten, met prachtige hoofden en een heel lief karakter.

We zijn met hem naar een paar shows geweest maar meer dan een Zeer Goed zat er niet in.
Op de renbaan kwam hij meer tot zijn recht en zeker op de coursing die op dat moment nog in de kinderschoenen stond.
Sabah is 14 jaar oud geworden.

* door het overlijden van de fokker is de Samoem website komen te vervallen.
Onze tweede Saluki Shero, voluit Sherokelshams , wat zonsopgang betekend, sherokwam er na drie jaar bij en met zijn oranje rode kleur en zijn zonnige karakter deed hij zijn naam alle eer aan. Ook hij ging enkele keren naar een show en haalde daar wel Uitmuntend (U) en zelfs een keer een reserve kampioenschap.

Omdat wij in de tussentijd het coursen aan het opbouwen waren samen met een groepje enthousiastelingen zijn we vaker naar deze wedstrijden geweest en samen met Sabah waren zij vaak de enige Saluki’s en lieten dan mooie ritten zien.
Shero is bijna 11 jaar oud geworden.

In 1983, dus weer drie jaar later, kwam ons eerste teefje er bij. sendiWeer van de Samoem kennel en we noemde haar Sendi omdat ze op de stamboom Sen Sahsiyet heette wat vrolijk karakter betekende.

Het was ook een vrolijk hondje en heel erg vrij tussen vreemde mensen en honden, wat een voordeel was tijdens de coursingen omdat er nu meer Saluki’s meededen en er ook vaker op haar gestoord werd. Maar ze was snel, heel wendbaar en had een groot incasseringsvermogen dus heeft ze heel veel wedstrijden gewonnen.

Op tentoonstellingen kreeg ze ook meestal een U en daardoor won ze ook enkele schoonheid en prestatie titels, die door de vereniging van Oosterse windhonden georganiseerd werden om de show en renhonden niet te veel uit elkaar te laten groeien.
Sendi kreeg kanker en is helaas maar 8 jaar oud geworden.

In 1991, na de dood van Shero kwam er weer een reu bij waarmee we naar de yarikcoursings wilde. Officieel heette hij Samoems Samsul maar dat Sul aan het einde leek ons niet zo passend voor een coursinghond en dus noemde we hem Yarik.

Hij groeide uit tot een hele grote en zwaar bevederde hond die iedereen heel mooi vond maar op de show wisselend een U of een G kreeg.

Op het coursing veld wilde hij alleenheerser zijn en kon dus niet aan wedstrijden meedoen.
Voor ons was hij één van de gezelligste honden om om je heen te hebben, vol met gekke invallen en erg aanhankelijk.

Yarik kreeg na een kleine operatie een hartstilstand en is ook maar 8 jaar oud geworden.

In 1992, na de dood van onze twee oudere Saluki’s namen we er een bellevolwassen teefje bij die door de fokker klaargestoomd was om kampioen te worden maar in zijn tevengroepje nogal eens voor onenigheid zorgde, waar ze bij macho Yarik niet de kans voor kreeg.

Haar naam was Samoems Sigiriya, naar een berg met eeuwige sneeuw in Sri Lanka en haar roepnaam was Belle. Ook haar naam was treffend, het was een echte Eye catcher en werd bij haar eerste show al beste Saluki en Beste van de Clubmatch (N.V.O.W.). Het was dan ook niet moeilijk om het werk van de fokker af te maken en haar Nederlands kampioen te laten worden.

Omdat wij het showen niet zo leuk vonden zijn we daarna met haar gaan coursen en ook daar was ze erg goed in en heeft er een flink aantal gewonnen en zelfs een C.A.C.I.L. op een internationale coursing.

Ook zij haalde een combinatieprijs op een clubmatch en coursing weekeinde en hiermee bewezen we weer dat honden van deze showkennel, ook nog hun oorspronkelijke werk konden doen.

Tussendoor kreeg ze ook nog eens een mooi nestje van 8 pups waarvan er een aantal ook kampioen zijn geworden, veel van haar huidige nazaten doen het ook goed op de coursing.

Belle was heel lief voor mensen en bekende honden, maar beet behoorlijk snel van zich af als een vreemde hond zich aan haar opdrong, wat vooral op onze dagelijkse wandelingen altijd opletten geblazen was.

Toen ze 10 jaar was vonden wij haar nog mooi genoeg om nog een keer in de veteranenklas uit te brengen en tot onze verrassing werd ze weer beste Saluki en op één na beste van de Clubmatch van de N.V.O.W..
Belle is 12 jaar oud geworden.

In 1999 kwam een zusje van Belle bij ons wonen omdat die weer Sirinteruggebracht was bij de fokker vanwege tijdgebrek van de eigenaar.

Haar naam was Samoems Sirin Oasis en het was een beetje zielig hondje wat al twee eigenaren had gehad. Door vele jaren te weinig beweging zag ze er ouder uit dan ze was en door haar sterilisatie was haar vacht heel pluizig geworden.

Maar ze had het al snel naar haar zin hier en kon het direct goed met Belle vinden, die haar meteen accepteerde en nog geen lip tegen haar op heeft getrokken in de tijd dat ze hier was.

Helaas heeft dat maar anderhalf jaar mogen duren want na een onschuldig roesje bij het tanden schoonmaken is zij voorgoed ingeslapen. Wij hadden haar nog wel wat meer jaartjes bij ons gegund.
Sirin is 10 jaar oud geworden.
In 2007, na 5 jaar zonder Saluki lazen wij dat een Saluki liefhebber die we nog raana_2van vroeger kende een nestje had en omdat we de honden van haar altijd al mooi en prettig in de omgang vonden besloten we nog één maal een Saluki te nemen, maar daarmee dan niet te gaan coursen om het jachtinstinct niet aan te wakkeren zodat ze hier in het bos dan kan loslopen en lekker kan spelen met andere honden.

Zij heet voluit Waliyya Ahmad Raana Rahima. De eerste twee woorden betekenen respect voor een vriend en is de kennelnaam. De volgende woorden betekend vriendelijk kijken.

Raana is uitgegroeid tot een vrij grote elegante en gezellige Saluki met een heel stabiel karakter die heel veel honden en mensenvriendjes heeft in ons wandelbos.

Haar jachtlust is niet al te uitgesproken en ze laat zich zelfs als ze een ree achterna zit snel terug roepen. Mede door de gehoorzame Entlebucher (helaas beide overleden) luistert zij ook beter dan onze vorige Saluki’s.

Op de enige show die we tot nog toe met haar bezochten kreeg ze een ZG. Misschien gaan we nog wel een keer als ze wat ouder is, Saluki’s ontwikkelen zich vaak langzaam.

We hebben toch ook een paar keer gekeken of ze achter het nephaas aan wilde en ja hoor ze liep snel en nauwkeurig en vond het heel leuk.

Als blijkt dat ze toch vaker vastgehouden moet worden omdat ze gaat jagen kunnen we dus altijd nog met haar gaan coursen, maar voorlopig even niet.

Helaas kan hier geen verdere verhalen worden vermeld door het overlijden van Raana, mei 2020 in de leeftijd van 13 jaar. We missen haar erg.Juni 2014 is Safiyya bij ons komen wonen.safiyya 2 Raana werd wel een beetje erg stilletjes zo in haar eentje en toen we hoorde dat er een nieuw tehuis werd gezocht voor een nichtje van haar besloten we het te gaan proberen.

Na een korte gezamenlijke wandeling bleken ze goed op elkaar te reageren, dus mocht ze blijven. De eerste week was ze wat hyper, inspecteerde ze ieder hoekje van het huis en de tuin, probeerde ons even uit hoever ze kon gaan in het stoute dingen doen, maar toen wij overal nogal laconiek op reageerden werd ze al snel rustiger en bleek ze zelfs heel goed te kunnen luisteren! Hierdoor mocht ze ook al snel los en kon ze zich op de heide lekker uitleven.

Alleen speelt ze wat te ruw met Raana dus daar moet ze zich nog even in aanpassen. Verder is ze heel vrolijk en ondernemend en ook heel slim dus de komende tijd houd ze ons nog wel bezig!

Oktober 2017
Safiyya is al snel een reuzeleuke hond geworden.
We hebben haar manieren wel wat bij moeten schaven en haar heel veel meegenomen tussen allerlei soorten honden en mensen zodat ze meer zelfvertrouwen kreeg en minder schrikkerig werd. Ook Raana heeft veel geduld met haar gehad en haar het goede voorbeeld gegeven.

Ze hebben samen een renspel in de tuin bedacht waar ze allebei lol in hebben. Raana gaat midden in te tuin Safie uit staan dagen en als die dan gaat rennen zit ze haar telkens een stukje achterna waarna ze weer terugkeert naar haar centrale positie en dan almaar rondjes rond haar as draait tot Safie weer ergens verschijnt en weer vlak langs haar scheert. Heel leuk om te zien!
Net genoeg beweging voor de oude dame en net even spannend voor Safie die nog best wel ontzag heeft voor haar tante.

Toch zien we de laatste tijd de eerste tekenen dat deze de leiding wel over wil gaan geven, vooral als het spannend wordt met een vreemde hond of een onbekend voorwerp ergens ligt, dan mag Safie wel even voorgaan, die durft toch vaak net even ietsje meer.

Samen dingen ondernemen vind ze ook erg leuk en ze denkt dan ook echt mee bij diverse situaties.
Bij het naderen van een klaphek b.v. gaat ze er alvast naartoe en springt er tegen op. Dingen die haar vreemd zijn, of dieren in het bos geeft ze aan door stil te staan en te woefen, waarna ze ons aankijkt van, wat moeten we hiermee. En bij een prijzend woord wordt ze vaak zo blij dat ze ervan staat te stuiteren. Het is onze eerste Saluki met zo'n grote ,,will to please,,!
Zo zie je maar, ook binnen een ras zijn er vaak veel verschillen.

=====


   Waliyya Ahmad Safiyya Zamzam
Copyright © 2021 't Wildspoor. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.

LET OP! Deze website maakt gebruik van cookies

Er worden geen persoonsgegevens verwerkt lees meer

Accepteer